Kleuterschool, basisschool en kinderdagverblijf - St Gillis

Op de site worden een aantal educatieve en gemeenschapsprogramma’s samengebracht : een kinderdagverblijf, een kleuter- en basisschool, een polyruimte inzetbaar voor buurt- en verenigingsleven, mogelijke infrastructuur voor Kind & Gezin.
Door de verschillende functies geïntegreerd te benaderen en te verweven, overstijgen ze de normale draagwijdte van elk van de afzonderlijke programma’s.

Het kinderdagverblijf krijgt een eigen toegang en kan perfect onafhankelijk van de school functioneren. De buitenruimte die aansluit op de leefruimtes van het kinderdagverblijf is
ontworpen als een groot speel- en educatief veld. De ruimte wordt in zones opgedeeld met verschillende materialen (zand, rubber, verharding voor driewielers en een groene talud). Deze zijn zo gekozen dat ze een educatieve rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van de kinderen.

Het toekomen van de school wordt georkestreerd in de vestibule, welke uitmondt in de polyvalente ruimte.
De vestibule geeft toegang tot de hoofdtrap (refter op +1 en klassen) en biedt tegelijk een blik in de onthaalruimte van het kinderdagverblijf op min één. Het kinderdagverblijf en de school worden visueel op elkaar betrokken d.m.v. een beglaasde vide.

Via de hoofdtrap in de vestibule wordt de refter op de eerste verdieping bereikt. Natuurlijk licht valt rijkelijk binnen. De refter neemt actief deel aan het straatgebeuren, door middel van een opengewerkt balkon. Deze geste verwijst eveneens naar de balkons die in burgerhuizen veelal toegepast werden op de eerste verdieping, aan de ‘schone kamer’ met hoger plafond.

Op de tweede, derde en vierde verdieping bevinden zich de ‘exclusieve’ schoolruimtes, louter voor intern gebruik : de klassen voor kleuters en eerste graad lagere school.

We bouwen compact, en maximaliseren daardoor de beschikbare open ruimte buiten.

Plaats St-Gillis
Ontwerp 2013
Opdrachtgever GO!
Partners Carton123
   
   
   
   
   

 

Kleuterschool, basisschool en kinderdagverblijf - St Gillis

ToonVerberg meer informatie